Home » Știință » Pensionarea anticipată poate accelera declinul cognitiv

Pensionarea anticipată poate accelera declinul cognitiv

Publicat: 13.01.2023

Pensionarea anticipată poate accelera declinul cognitiv în rândul persoanelor în vârstă, potrivit cercetărilor efectuate de Binghamton University și State University of New York, ambele din SUA.

Plamen Nikolov, profesor asistent de economie, și Shahadath Hossain, doctorand în economie, ambii de la Binghamton University, au examinat Noua Schemă de Pensii Rurale din China (NRPS) și Sondajul Longitudinal pentru Sănătate și Pensionare din China (CHARLS) pentru a determina modul în care planurile de pensionare afectează performanța cognitivă în rândul participanților.

CHARLS, un sondaj reprezentativ la nivel național asupra persoanelor cu vârsta de cel puțin 45 de ani din cadrul populației chineze, testează în mod direct cunoașterea, cu accent pe memoria episodică și pe componentele statutului mental intact.

Cu o speranță de viață mai mare și o scădere a fertilității în țările în curs de dezvoltare, populația în vârstă a devenit cea mai importantă sursă demografică din Asia și America Latină, generând o nevoie urgentă de noi sisteme de pensii durabile.

Cu toate acestea, cercetările lui Nikolov sugerează că aceste planuri de pensionare pot avea consecințe neprevăzute. Într-un nou studiu, echipa lui Nikolov arată că accesul la planurile de pensionare poate avea un rol semnificativ în explicarea declinului cognitiv la vârste mai înaintate.

Pensionarea anticipată în China

„Din cauza acestui boom demografic mare, China a introdus un program formal de pensii (numit NRPS) în zonele rurale ale țării. Programul a fost introdus din cauza îmbătrânirii rapide a populației din China și într-un efort de a atenua sărăcia la bătrânețe”, a spus Nikolov.

„În zonele rurale ale țării, îngrijirea tradițională a bătrânilor de către familie a început să dispară, neexistând mecanisme formale adecvate care să-i ia locul. Pentru persoanele în vârstă, transferurile inadecvate de la familia informală și cele comunitare le-ar putea reduce grav capacitatea de a face față bolilor sau alimentației proaste”, spune profesorul, potrivit Eurek Alert.

Cercetătorii au obținut date administrative de la guvernul chinez cu privire la implementarea programului de pensii. Ei au obținut acces la o sursă suplimentară de date de sondaj, care detaliază comportamentul și caracteristicile socioeconomice ale participanților la noul program de pensionare.

Nikolov și echipa sa de cercetare au descoperit că noul program a dus la efecte adverse semnificative asupra funcționării cognitive în rândul persoanelor în vârstă. Cel mai semnificativ indicator al declinului cognitiv a fost reamintirea întârziată, o măsură implicată la scară largă în cercetarea neurobiologică ca un predictor important al demenței.

Cum este influențată sănătatea de către pensie?

Pensionarea anticipată a avut mai multe efecte negative în rândul femeilor, iar Nikolov a spus că rezultatele susțin ipoteza pensionării mentale, potrivit căreia scăderea activității mentale duce la înrăutățirea abilităților cognitive.

Deși Nikolov și coautorii au descoperit că pensiile și pensionarea duc la îmbunătățirea sănătății, programul a indus, de asemenea, o influență puternică și mult mai negativă asupra altor dimensiuni: activități sociale, activități asociate cu fitnessul mental și implicarea socială.

„Participanții la program raportează niveluri substanțial mai scăzute de angajament social, cu rate semnificativ mai mici de voluntariat și interacțiune socială decât nebeneficiarii. Constatăm că izolarea socială crescută este strâns legată de declinul cognitiv mai rapid în rândul persoanelor în vârstă”, a spus Nikolov.

„În mod interesant, am constatat că pensionarea anticipată a îmbunătățit unele comportamente de sănătate. Participanții la program au raportat o incidență redusă a consumului regulat de alcool în comparație cu anul precedent. În general, efectele negative ale pensionării anticipate asupra angajamentului mental și social depășesc semnificativ efectul protector al programului asupra diferitelor comportamente de sănătate”, a spus el.

„Sau, alternativ, tipurile de lucruri care contează și determină o sănătate mai bună ar putea fi pur și simplu foarte diferite de tipurile de lucruri care contează pentru o mai bună cogniție în rândul persoanelor în vârstă. Angajamentul social și conexiunea pot fi pur și simplu cei mai puternici factori pentru performanța cognitivă la bătrânețe”, explică profesorul.

Cum poți studia ce efecte are pensionarea anticipată?

Multe decizii de politică implică o analiză atentă a cauzelor și efectelor. Dar înțelegerea cauzei și efectului în contextul problemelor economice sau de politică este adesea împiedicată, deoarece experimentele controlate (cum ar fi studiile controlate randomizate, RCT) ar putea să nu fie întotdeauna posibile din punct de vedere practic sau etic.

În astfel de cazuri, „economiștii apelează adesea la o metodă numită experimente naturale”, a explicat Nikolov. Experimentele naturale implică utilizarea unor evenimente sau situații aleatorii în care viața reală imită experimente controlate.

Pe baza acestei metode, Nikolov și echipa sa au studiat modul în care pensionarea anticipată a afectat cogniția, deoarece echipa de cercetare a putut compara modul în care s-au descurcat oameni de vârstă și caracteristici socioeconomice similare în comparație cu persoane similare, dar în zonele în care programul de pensii nu exista.

„Persoanele din zonele care implementează NRPS au un scor considerabil mai scăzut decât persoanele care locuiesc în zone care nu oferă programul NRPS. În cei aproape 10 ani de la implementarea sa, programul a dus la o scădere a performanței cognitive cu aproape o cincime dintr-o abatere standard a măsurătorilor de memorie pe care le examinăm”, a spus Nikolov.

Rezultatele sunt similare cu cele din țări mai bogate

În mod surprinzător, impacturile estimate ale programului au fost similare cu constatările negative referitoare la același fenomen, dar în țări cu venituri mai mari, cum ar fi America, Anglia și Uniunea Europeană, despre care Nikolov a spus că demonstrează că pensionarea afectează oamenii din diferite zone în modele mai similare decât se credea anterior.

„Am fost surprinși să constatăm că beneficiile pensiei și pensionarea au avut ca rezultat o performanță cognitivă redusă. Într-un alt studiu, am găsit o constatare foarte solidă că introducerea beneficiilor de pensie și a pensionării a dus la beneficii pozitive pentru sănătate prin îmbunătățirea somnului și reducerea consumului de alcool și a fumatului”, a spus el.

„Faptul că pensionarea a dus la scăderea performanțelor cognitive în sine este o constatare dură despre o problemă nebănuită, dar o constatare cu implicații extrem de importante asupra calității vieții cuiva la bătrânețe”, spune cercetătorul.

Nikolov a spus că speră că această cercetare va ajuta la crearea de noi politici pentru a îmbunătăți funcționarea cognitivă a generațiilor mai în vârstă în timpul pensionării.

Lucrarea a fost publicată în Journal of Economic Behavior and Organization.

Vă recomandăm să citiți și:

Exercițiile aerobice regulate reduc depresia la adolescenți

Unul din 100 de oameni din întreaga lume suferă de bâlbâială. Care sunt cauzele tulburării?

O țară va încerca tratamentul cu fascicule de protoni împotriva cancerului de sân

Test de cultură generală. Care este diferența dintre sociopat și psihopat?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Nvidia a făcut „spectacol” la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas
Nvidia a făcut „spectacol” la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas
Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că l-a ucis
Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că ...
Peste 90% dintre elevii români de clasa a VIII-a cunosc doar noțiuni de bază la matematică
Peste 90% dintre elevii români de clasa a VIII-a cunosc doar noțiuni de bază la matematică
Medicii din Iași cer interzicerea petardelor după ce zeci de copii au ajuns la urgențe de sărbători
Medicii din Iași cer interzicerea petardelor după ce zeci de copii au ajuns la urgențe de sărbători
Adio, zăpadă! Meteorologii anunță o lună ianuarie neobișnuit de blândă
Adio, zăpadă! Meteorologii anunță o lună ianuarie neobișnuit de blândă
Peste 120 de morți după cutremurul de 6,8 din Tibet
Peste 120 de morți după cutremurul de 6,8 din Tibet
Primul mormânt de femeie îngropată cu arme în Bazinul Carpatic, descoperit în Ungaria
Primul mormânt de femeie îngropată cu arme în Bazinul Carpatic, descoperit în Ungaria
„O zi din viața unui om al viitorului”: Câte dintre profețiile unui om de știință din 1925 s-au adeverit?
„O zi din viața unui om al viitorului”: Câte dintre profețiile unui om de știință din 1925 s-au adeverit?
Fisticul câștigă tot mai mult teren în rândul iubitorilor de nuci
Fisticul câștigă tot mai mult teren în rândul iubitorilor de nuci
Este 2025 anul în care vom deveni propriii noștri șefi? „Clubul” la care aderă tot mai mulți oameni
Este 2025 anul în care vom deveni propriii noștri șefi? „Clubul” la care aderă tot mai mulți oameni
Test de cultură generală. Care obiect de pe cerul nopții este mai mult decât pare?
Test de cultură generală. Care obiect de pe cerul nopții este mai mult decât pare?
Polifenolii, compușii naturali care pot oferi o talie mică, o inimă sănătoasă și o tensiune arterială scăzută
Polifenolii, compușii naturali care pot oferi o talie mică, o inimă sănătoasă și o tensiune arterială scăzută
Tot mai mulți lideri europeni îl critică pe Elon Musk
Tot mai mulți lideri europeni îl critică pe Elon Musk
„Angajații virtuali”, pregătiți să intre în câmpul muncii
„Angajații virtuali”, pregătiți să intre în câmpul muncii
Șeful OpenAI recunoaște că ChatGPT Pro pierde bani
Șeful OpenAI recunoaște că ChatGPT Pro pierde bani
Hirohito, împăratul care a domnit 62 de ani. După ce a permis atrocităţile totalitare s-a supus generalului american Douglas MacArthur
Hirohito, împăratul care a domnit 62 de ani. După ce a permis atrocităţile totalitare s-a supus generalului american ...
Un ton roșu de 276 kg s-a vândut cu peste 1,3 milioane de dolari la Tokyo
Un ton roșu de 276 kg s-a vândut cu peste 1,3 milioane de dolari la Tokyo
Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem cu toții pentru o viață mai bună
Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem cu toții pentru o viață mai bună